Tuinieren in de winter, genieten in voorjaar en zomer

In de winter doet de tuin meer kil en troosteloos aan dan in andere seizoenen. Vorst, regen en sneeuw maken dat we deze plek vaak links laten liggen omdat al het werk zinloos lijkt. Niets is minder waar! 

De winter is evengoed een seizoen waarin je waardevolle klusjes kunt verrichten om in het voorjaar de vruchten van te plukken! Wijsman Hoveniers geeft u graag wat tips.

Hoewel het tot op heden nog meevalt, is de kans op vorst deze winter nog steeds aanwezig. Het is belangrijk een installatie voor beregening te beschermen tegen vorst om mogelijke schade te voorkomen. Bij het gebruik van een luchtcompressor is het belangrijk met een lage druk te werken (niet hoger dan 3 bar). Druk is hierbij niet het meest van belang, het gaat om het luchtvolume. Ook de pomp en/of een fontein die niet diep in de vijver staan, kunnen het beste tijdelijk uit de vijver verwijderd worden om vorstschade te voorkomen. 

Bladeren vormen een gladde vloerbedekking op paden in de tuin, het is daarom goed deze op tijd te verwijderen. Ook is het aan te bevelen om jonge scheuten, het gazon en altijdgroene planten bladvrij te houden. Vochtige bladeren kunnen verrotting veroorzaken en doordat zonlicht wordt tegengehouden, ontstaan er lelijke plekken in het gazon. Blad is echter niet overal ongewenst. Opgewaaid op een laagje van 10 centimeter dikte zorgen bladeren bij bomen, struiken en plantenbedden voor snelle vorming van ecologische, verse, rijke humus die bijdraagt aan een hernieuwde bloemenpracht in het voorjaar. 

Bloembollen planten is een winters klusje als het gaat om zomerbloeiers. Wanneer in februari de kans op vorst afneemt, kun je bepalen welke kleur jouw zomertuin krijgt. Ga je voor rood, geel, blauw, paars, wit of oranje in 2015? 

Last but not least; help vogels de winter door! Deze hebben het namelijk vaak moeilijk in de winter. De temperatuur is laag en er is weinig voedsel bij elkaar te scharrelen. Door te zorgen voor schone vogelhuisjes en voederplaatsen met brood-, kaas- of cakerestjes en het ophangen van vetbollen en pindaslingers, is de winter een stuk aangenamer voor onze gevleugelde vrienden. Daarnaast zorgen de rondvliegende dieren in de tuin ook voor leven in de brouwerij!