Snoeien: wel of niet doen?

Met de zachte winter die we hebben gehad, lijkt de herfst eigenlijk naadloos over te lopen in het voorjaar. De eerste krokussen komen al op en ook mensen met hooikoorts merken al dat alles vroeger begint te groeien en bloeien. Bij veel mensen begint het dan ook te kriebelen om de tuin eens flink te gaan snoeien. Kijk daar echter wel mee uit! Want niet alle bomen kunnen nu al gesnoeid worden. 

Bloeden na het snoeien

Er zijn bomen die niet zo goed bestand zijn tegen te vroeg snoeien. Die bomen gaan namelijk na het snoeien ‘bloeden’ als er takken af worden geknipt – zeker grotere takken. Het gaat dan om bomen zoals de esdoorn, berk en de haagbeuk. Maar ook notenbomen moeten in het voorjaar niet te vroeg gesnoeid worden.

Snoeien als er blad aan zit

Notenbomen, haagbeuken, berken en esdoorns kunt u het beste pas snoeien op het moment dat er blad aan zit. Dat voelt voor u misschien tegennatuurlijk – alsof u in een ‘levende’ boom gaat snoeien – maar bij deze bomen is dat juist het beste. De sapstroom in deze bomen is namelijk op z’n actiefst op het moment dat de nieuwe blaadjes gevormd worden. Zodra de blaadjes zijn gegroeid, komt de sapstroom tot rust en kunt u ze snoeien zonder gevaar op leegbloeden.

Liever snoeien in de zomer of het najaar

Als u uw bomen écht voor de zomer wilt snoeien, is het dus zaak om nog heel even te wachten. Maar het beste kunt u eigenlijk wachten tot het najaar. Zo rond november is de sapstroom in esdoorn, haagbeuk, berk en de meeste notenbomen nagenoeg tot stilstand gekomen. Dat is het beste moment om te snoeien.

Tuin zomerklaar maken

Hoewel de winter zacht lijkt te verlopen, kan er altijd nog nachtvorst komen. Dus is het verstandig om zeker tot halverwege maart te wachten met het snoeien van vorstgevoelige bomen en struiken en vaste planten. Lavendel, hortensia en vlinderstruik bijvoorbeeld hebben nog even wat tijd nodig.

De juiste keuzes voor uw tuin

Het snoeien van de tuin is een flinke klus. Het is daarom verstandig om samen met uw hovenier de juiste keuzes te maken. Laat u goed adviseren. Er is meer mogelijk dan u misschien vermoedt! Onze hoveniers kunnen u natuurlijk het onderhoud van uw tuin uit handen nemen. We helpen u er graag bij. Neem gerust contact met ons op!