De zin van najaarswerkzaamheden in de tuin

'T is herfst! De bomen en struiken verkleuren en beginnen hun blad te verliezen. Het is nu tijd om de tuin aan te pakken voor de winter!

Najaarswerkzaamheden

Het is goed om de tuin aan te pakken voor de winter. Tijdens de najaarswerkzaamheden zoals wij dat noemen, wordt uw tuin gefatsoeneerd. Afgebroken bloemstengels en uitgebloeide planten die helemaal verdwijnen (instorten) bij de eerste nachtvorst worden nog steeds afgeknipt, omdat deze een rommelige aanblik geven in de winter. Denk hierbij aan de Hosta, de vetplanten zoals Sedum en de Nepeta of kattenkruid.

Veel vaste planten die een mooi winterbeeld geven laat de hovenier staan. Wanneer er sneeuw valt of er rijp aan de planten en bomen komt, geven o.a. de grote uitgebloeide bollen van de Hortensia een heel fraai idyllisch winterbeeld. Ook de bruin wordende siergrassen blijven opvallende natuurlijke sculpturen in het winterlandschap. Vijvers worden schoongemaakt en bomen en struiken die te vol of te hoog zijn uitgegroeid worden uitgedund, ingekort of wordt vormsnoei op toegepast. Graskanten worden netjes recht afgestoken en overtollig blad wordt van het gras en de bodembedekkende planten verwijderd om schimmels en rotting van het gazon te voorkomen.

Bemesten

Als de snoei- en ruimwerkzaamheden helemaal klaar zijn, bemesten we de tuin met een organische najaarsmest waardoor planten en gazon een sterk wortelgestel vormen en goed de winter doorkomen. Een deel van de meststof blijft achter en komt in het vroege voorjaar zodra de planten beginnen uit te lopen weer vrij.

Winterplanten

Het is nu ook een mooi moment om lege plantenbakken te voorzien van kleurrijke winterplanten, te denken aan Gaultheria, Skimmia’s met bes of bloem, Leucothoe met haar prachtige rode blad, de winterbloeiende kerstroos, de besdragende struikhedera, etc. Voor het voorjaar planten we voor liefhebbers van Sneeuwklokjes, crocussen Narcissen of andere bloembollen in de tuin.

 Najaarswerkzaamheden aan uw tuin hebben dus zin!

Wilt u de najaarswerkzaamheden aan uw tuin ook vakkundig door onze hoveniers uit laten voeren neem dan contact met ons op, wij doen het graag voor u.